1) PROSTAT HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİSİ: BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ (İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ), PROSTAT KANSERİ, PROSTATİT(PROSTAT İLTİHABI)
PROSTAT ve BPH BELİRTİLERİ
PROSTAT
Mesane(idrar kesesi)altına yerleşmiş,spermcanlılığını ve hareketini artırıcı bazı salgılar üreten ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Normal bir prostat'ın ağırlığı 18 - 20 gram civarındadır.Büyümüş bir prostat'ta bu ağırlık 10 - 15 kata varan oranlarda artabilir. 40 yaşını aşmış erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostatta büyüme başlar. 60 yaşın üstündeki erkeklerin %50'si, 70-80 yaşlarındaki erkeklerin %80'i, prostatın kanser olmayan büyümesi ya da tıbbi terimi ile 'Benign Prostat Hiperplazisi' BPH problemi yaşar. Gerçekte büyüyen prostat değil, "adenom" adı verilen bir kısım hücre grubudur. Bütün tedavi yöntemleri bu adenom dokusunun idrar yoluna yaptığı baskıyı azaltmak veya ortadan kaldırma amacına yöneliktir.
BPH BELİRTİLERİ
Artan yaşla büyümesi, idrar kanalına baskı yapmaya başlayarak , çeşitli şikayetlere sebep olur.
Prostat büyümesi
sık idrara çıkmak
geceleri idrar hissi ile uyanmak,
İdrara başlarken bir süre beklemek
İdrar'ı kesik kesik boşaltmak
idrar yaparken zorlanma,
idrarın çatallı çıkması,
mesaneyi tam olarak boşaltamama,
tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak
ani idrar sıkışmaları hissetmek,
bazen idrarı tutamamak belirtileriyle kendini gösterir.
Birçok erkek bu şikayetler yüzünden yaşam tarzlarını değiştirmek zorunda kalır. Tuvaletlerini oturarak yapma zorunluluğu, uzun yolculuğa çıkamama, açık renk pantolon giyememe, geceleri tuvalete sık kalkılması yüzünden yaşanan uykusuzluk gibi.
Kabızlıkla, üşütmekle, uzun süre sabit oturma ile bu belirtiler daha da artabilir. Mesane, daralmış olan idrar yolundan dışarı idrarı atmakta zorlanır ve kasılma gücü giderek azalır. Zamanla, içindeki idrarı boşaltamaz duruma gelir. Hastalık zamanında tedavi edilmezse böbrekler de zarar görür ve böbrek yetmezliği oluşabilir.
TEŞHİS ve TEDAVİ
Bu nedenle başvuran hastalara genel tetkikler ( Fizik muayene, Tam idrar tahlili , PSA - freePSA , İdrar yolları Ultrasonografisi , Üroflowmetri-idrar akım hızı ) yapılır. İdrar zorluğu çeken hastalara idrar yollarının Ultrasonografisi yapılarak; patolojik bir sorun olup olmadığı değerlendirilmeli, böbrek , üreter , mesane ve prostat incelemesi yapılmalıdır. Burada prostat boyutunun ne kadar olduğu ve idrar yaptıktan sonra mesanede idrar kalıp kalmadığına özellikle bakılmalıdır.
Üroflowmetri denen idrar akım hızı ölçer cihazla idrar akım kapasiteleri belirlenmelidir. Bu tetkikler sonucunda operasyon olması gereken gruplar için operasyon tipinin kararı verilmelidir. Bu tetkiklerden en önemlisi kuşkusuz prostat kanserinin hem erken teşhisine yarayan hem de operasyon hakkında tercih yaptıran PSA , denen kan testidir. PSA değerleri normal olan idrar zorluğu ( obstrüksiyon ) yaşayan hastalara medikal veya cerrahi yöntemlerden uygun olanlar tavsiye edilip uygulamaya başlanır.
Fizik muayene de ( Rektal Tuşe ) prostatik nodül saptanan ve / veya PSA yüksekliği olan ve prostatit tedavisine rağmen PSA yüksekliği düşmeyen hastalara TRUS(Transrektal Ultrason) eşliğinde prostat biyopsisi uygulaması yapılır. Biyopsi sonrası patolojisi BPH ( iyi huylu prostat büyümesi ) gelen hastalarda eğer obstrüksiyon bulguları varsa hastanın yaşına -genel durumuna -prostat büyüklüğüne bağlı olarak açık veya kapalı cerrahi yöntemlerden biri seçilerek uygulanır.
|
|