Yeni Üyelik Haber bülteni üyeliği
|
Cerrahi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden sonuç alınamayacak durumda ve karaciğere yayılmış olan (metastaz) tümörlerin küçültülerek zaman içinde yok olmasını sağlayan ''Radyonüklit tedavi'' yöntemi Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Alanında uzman radyoloji, cerrahi, nükleer tıp ve onkoloji uzmanlarının bulunduğu bir heyet tarafından yapılan operasyon, Türkiye'de ilk defa geçen hafta GATA'da uygulandıktan sonra Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbni-i Sina Hastanesi'nde de başarı ile yapıldı. Operasyonu yapan heyetin başkanı olan AÜ Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Bilgiç, "Radyonüklit tedavi" yöntemi ile kanser hücrelerinin zaman içinde küçüldüğünü ve yok olduğunu söyledi. Karaciğere metastaz yapmış olan kanserli hastaların tedavisinde öncelikli olan yöntemin cerrahi müdahale olduğunu anlatan Bilgiç, bu yöntemin ancak cerrahi müdahaleye ve kemoterapi, radyoterapi gibi alternatif tedavilere cevap veremeyecek hastalara yapılabileceğini dile getirdi. Bilgiç, "Radyonüklit tedavi" yöntemi ile tedavi kararının ancak hastayı takip eden hekim ile radyoloji ve nükleer tıp uzmanlarının ortak değerlendirmesi sonucunda alınabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu yöntem, hastaya sunulan bir alternatif değildir. Mutlaka diğer yöntemlerin uygulanması mümkün olmayan hastalara yapılabilir. Radyonüklit tedavi yönteminin uygulanması, bağırsak, meme gibi çeşitli kanser tümörlerinin karaciğere metastaz yapması, karaciğerdeki tümörün yerinin cerrahi müdahale açısından risk taşıması, tümörün büyüklüğü ve yayıldığı alanın riskli olması, hastanın ömrünü uzatmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak diğer yöntemlerin sınırlı kalması halinde doğru olacaktır."
Uygulama sürekli hale gelecek Bilgiç, bu konuda uzman olan ABD'li Gelişimsel Radyoloji uzmanı Michael Dougles Coltwell'in de yapılan ilk uygulamada bulunduğunu ifade ederek, "Ameliyatlar, ilk uygulamaların ardından hastanemizde devamlı hale gelecek" diye konuştu. Prof. Dr. Sadık Bilgiç, anjiografinin ve tedavinin ardından 1 gün sonra hastanın günlük aktivitelerini yapabilir duruma geldiğini ancak klinik takibin yapılması için kontrol amaçlı 2-3 gün hastaneye yatırıldığını söyledi. Bu tip hastaların ilerleyen dönemde kliniğe yatırılmadan gün içerisinde ayaktan tedavi imkanı bulacağını anlatan Bilgiç, yöntemin, tedavi seçeneklerini yitiren karaciğer hastaları için yeni bir şans olduğunu dile getirdi.
Radyonüklit tedavisi nasıl yapılıyor
Karaciğer kanserinde Radyonüklit tedavisinin, anjiyo eşliğinde yapıldığını ifade eden Bilgiç, uygulama sürecini şöyle anlattı: Bilgiç, operasyonun mutlaka alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Radyoaktif maddenin, tümörün beslendiği damar yerine başka organların damarlarına kaçması halinde istenmeyen komplikasyonların olabileceği" uyarısında bulundu.
Tümörün, zaman içinde Y-90 radyoaktif maddenin tutulumuna bağlı olarak küçülüp kaybolduğunu ifade eden Bilgiç, tümörün küçülmesi durumunda hastanın cerrahi müdahale şansı bulabileceğini kaydetti.
"Tedavi imkânı bulunduğu için şanslıyım" Evli ve bir çocuk babası olan veteriner sağlık teknikeri Soylu, artık ailesi ile birlikte güzel ve sağlıklı günler geçirmeyi umut ettiğini söyledi.
|
|
Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa |
Gizlilik Sözleşmesi |
Üye Girişi